Om norsk bærdyrking

Om norsk bærdyrking

I Norge i dag er vi omtrent 300 jordbærprodusenter, 300 bringebærprodusenter og 100 solbærprodusenter. I tillegg produserer vi rips, stikkelsbær og noe bjørnebær og hageblåbær.

Hvert år dyrker vi 10-12 000 tonn bær, hvorav omtrent 8000 tonn jordbær, 2000 tonn bringebær og 600 tonn solbær. Men vi er avhengige av været, og avlingene kan variere mye fra år til år.  

Fra langt i nord til helt i sør dyrkes det bær i Norge. Det er flest jordbærprodusenter i Buskerud og Vestfold og flest bringebærprodusenter i Vestland fylke.

Totalt dyrkes det bær på omtrent 20 000 dekar. Trenden de siste årene har vært at det blir større og færre jordbærprodusenter. Antallet bringebærprodusenter er stabilt.

Sunt og godt

Nordmenn er storspisere av bær. Vi er helt i verdenstoppen i bærkonsum – og særlig om sommeren.

Smaken av norske bær er for mange selve smaken av sommer. Lange dager med mye lys og relativt lave temperaturer og langsom modning gir bærene her oppe i nord sødme og rikelig med smak.

Bær er noe av det sunneste du kan spise. De er stappfulle av blant annet antioksidanter og vitamin C, samtidig er de fattige på kalorier. Studier viser at frukt og grønt beskytter mot kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdom, kreft og Alzheimers sykdom.

Og bærene er omtrent like næringsrike og sunne når du tar dem opp igjen fra fryseboksen.

Den norske bærsesongen er kort: Ferske, norske jordbær og bringebær er å få fra mai til september. Norske bær utgjør nå under halvparten av all bær som selges i Norge. Det gjøres nå forsøk for å forlenge sesongen med blant annet bruk av veksttunneller og nye sorter. 

Gårdsutsalg

Det aller meste av den norske bærproduksjonen sendes til dagligvarebutikker og til produksjon av saft og syltetøy.

Direktesalg av bær til kunden har lang tradisjon i Norge, med boder langs veiene og gårdsutsalg.

Mange bærprodusenter har gårdsbutikker og kundene kommer både for å ta med seg en kurv i bilen og for å fylle opp fryseren med lokale, smakrike bær til glede gjennom høsten og vinteren.

Selvplukk er et godt sommerminne for mange. De siste åra har dette kommet skikkelig tilbake. Flere og flere vil komme til gården for å plukke sine egne bær – for opplevelsens og mataukens skyld.

På dette kartet kan du finne ditt lokale bærutsalg

Nyttige lenker: